Ambulante dienstverlening op afstand


‘Aan doelen werken met een kind lukt ook online goed’

Edith Korts (teamleider Auris Taalkring en AD, regio Gooi- en Vechtstreek): "Ik druk mensen op het hart om af en toe pauze te nemen en een blokje om te gaan."

Voorlopig blijven de scholen dicht, maar de ambulante dienstverlening stopt niet. Drie collega’s vertellen over hun ervaringen als teamleider en AD'er op afstand.

“Bewonderenswaardig hoe snel mijn mensen hebben geschakeld. Terwijl niemand het gewend was, geven ze nu allemaal online begeleiding!” Aan het woord is Edith Korts (foto links), teamleider van Auris Taalkring en de Ambulante Dienst, regio Gooi- en Vechtstreek.

De ambulant dienstverleners hebben vanaf week één contact met scholen, ouders en kinderen. De meeste scholen vinden ondersteuning prettig in deze periode, merkt AD’er Tjarda Rodenhuis. “Ze kunnen aangeven wat ze nodig hebben. Denk aan het voorbereiden van een taalles, zodat een kind met TOS daarna kan aanschuiven in de virtuele groepsles van de leerkracht.”

Ouders houvast bieden

"De ouders zelf hebben tips en oefenmateriaal gekregen om thuis met hun kind aan de slag te gaan. Het aanbod is afgestemd op de doelen uit het ondersteuningsdocument", vertelt AD’er Marieke van Hamond (foto rechts). “Het geeft ouders houvast; ze moeten nu zoveel ballen in de lucht houden. Ook is er een overload aan informatie en materiaal voorhanden.” Filter daarom goed wat je wel en niet doorstuurt, geeft Edith haar team mee.

Ze is blij dat de een-op-een begeleiding via videobellen inmiddels goed draait. Kinderen vinden het leuk en spannend, ervaart Marieke. “In hun enthousiasme geven ze een rondleiding door hun huis of laten me een losse tand zien. Spelenderwijs haak ik aan en richt ik me op de doelen van het kind. Met school en ouders bespreek ik daarna wat me opvalt en hoe ze het kind kunnen ondersteunen.”

Marieke van Harmond (AD'er): "“In hun enthousiasme geven ze (de leerlingen) een rondleiding door hun huis of laten me een losse tand zien."

Tjarda Rodenhuis (AD'er): "Al is en blijft persoonlijk contact belangrijk; je hoeft niet voor elke vergadering in de auto te springen."

Ga een blokje om

Het is even zoeken met elkaar en je loopt tegen praktische zaken aan, ervaart Tjarda, die met haar gezin thuis bivakkeert. “Zo moet ik verschillende online tools die scholen gebruiken onder de knie krijgen. Dat kost tijd. Anderzijds ontdek je digitale mogelijkheden die ons straks voordelen kunnen opleveren. Al is en blijft persoonlijk contact belangrijk; je hoeft niet voor elke vergadering in de auto te springen.”

Edith vult aan: “Via Skype wisselen we met het team ervaringen uit en grappen even met elkaar. Ik spreek ook iedereen persoonlijk; wil ruimte geven aan het delen van zorgen. Ik druk mensen op het hart om af en toe pauze te nemen en een blokje om te gaan. Het is heel intensief om urenlang te videobellen. Ondanks de enge en nare periode waarin we zitten, merk ik bij ons in het team een positieve flow om hier samen goed doorheen te komen!”