Zorg op afstand


'Ouders waarderen online behandeling van hun kind enorm’

Willian Heesters (regiodirecteur): “Intussen hebben we onze zorg op afstand zo goed opgetuigd dat je het met recht zorg kan noemen."

Al blijven onze behandelgroepen en audiologische centra voorlopig dicht, de zorg gaat gewoon door. Drie collega’s vertellen meer over zorg bieden op afstand.

Dat we dicht zijn, dient een hoger doel. Al noemt Willian Heesters (foto links), het verschrikkelijk dat noodzakelijke behandelingen alsook het diagnosticeren abrupt zijn onderbroken. “Voor de ontwikkeling van het kind moet deze situatie zo kort mogelijk duren”, aldus de regiodirecteur Zuid. “Intussen hebben we onze zorg op afstand zo goed opgetuigd dat je het met recht zorg kan noemen. Ik ben ongelooflijk trots op onze medewerkers die supergemotiveerd de schouders eronder zetten!”

Naast het ondersteunen van ouders in de behandeling van hun kind, worden de doelen in het behandelplan gevolgd. Willian: “De uitgangsprincipes hebben we gebundeld in het plan Zorg op Afstand waarmee we ook nu zoveel als mogelijk kwaliteit kunnen leveren.” Zo krijgt elk kind een individueel aanbod. En dat vraagt enige creativiteit, ondervindt Yvon Cobussen (foto onder), logopedist ambulante behandeling en ouderbegeleider, regio Zuid. Maar ze is blij verrast dat ze ouders dankzij tools als Schoudercom, waarmee ze bekend zijn, praktische handvatten kan geven.

Ouders in hun kracht zetten

Yvon: “Ouders stimuleer ik om zelf filmpjes in te sturen van dagelijkse activiteiten die ze met hun kind ondernemen. Bijvoorbeeld samen de tafel dekken of de afwasmachine uitruimen. Ik bekijk de filmpjes, geef ouders advies op maat en stuur een mail met de afspraken. Ik benader ze positief. Het is belangrijk om ouders in hun kracht te zetten; ze krijgen al genoeg voor hun kiezen.”

Collega Annemieke Schoonen van behandelgroep Zuid, staat er versteld van hoe bereidwillig ouders zich opstellen. Ze geeft behandeling via videogesprekken. “De les die ik voor elk kind voorbereid bestaat uit herkenbare elementen, zoals het openingslied en spelletjes die we op de groep doen. Verder onderhoud ik de gebarenschat van kinderen. Ouders waarderen het enorm dat de behandeling, maar ook het oudergesprek, gewoon doorgaan.”

Lees op intranet meer over ambulant begeleiding op afstand.

Yvon Cobussen (logopedist ambulant behandeling en ouderbegeleider): "Het is belangrijk om ouders in hun kracht te zetten; ze krijgen al genoeg voor hun kiezen."