Onderwijs op afstand


‘Online contact tussen leerlingen net zo belangrijk als leren’

Corine Brandwijk geeft les via Zoom in gebarentaal.

Al blijven onze scholen voorlopig dicht, het onderwijs gaat gewoon door. En dit verloopt steeds beter! We vroegen vier collega’s naar hun ervaringen met lesgeven op afstand.

Iedereen is vanaf het eerste moment heel hard aan het werk gegaan om les te kunnen geven op afstand, vertelt Alice Geessinck, regiodirecteur West en Midden. “Het verschilt per school, per team en leerkracht hoe het onderwijs vorm krijgt. Iedereen doet het op zijn eigen manier vanuit een enorme betrokkenheid bij de kinderen. Je voelt een hele positieve vibe!”

Het streven voor de komende periode is dat alle scholen Zoom gaan inzetten om online (klassikaal) instructie te geven. Alice: “Met deze tool hebben we ervaring dankzij de pilot ‘Gebaren op afstand’. Een initiatief van onze dove gebarentaaldocent Corine Brandwijk die al via Zoom lesgeeft aan dove en slechthorende leerlingen uit het regulier onderwijs.”

(Gebaren-)taalkundige Belinda van der Aa die Corine ondersteunt in de pilot, vult aan: “Dankzij onze ervaring hebben we leerkrachten op de Auris Dr. M. Polanoschool zeer snel vaardig kunnen maken in het werken met Zoom. Hierdoor zijn mooie initiatieven ontstaan en goede lessen gemaakt!” Corine benadrukt dat visuele ondersteuning voor dove en slechthorende kinderen cruciaal is. “Voor hen is videobellen, waardoor de juf in beeld verschijnt met gebaren, een uitkomst.”

Vlogs en werkboekjes

Het dagelijks aanbieden van online onderwijs gaat volgens Alice steeds meer gestroomlijnd. Dat beaamt ook leerkracht Thom de Jong van Auris Taalplein in Gouda. “In de eerste week moet je nog je weg vinden. We hebben toen werkboekjes opgestuurd, ouders gebeld en leerlingen via vlogs gemotiveerd om thuis te werken (scroll naar beneden voor een aantal leuke voorbeelden). Inmiddels weten de leerlingen aan de hand van een weekrooster hoe laat ze achter de laptop klaar moeten zitten voor een groepsles.”

Naast het bieden van structuur en het zoveel mogelijk beperken van leerachterstanden, is het faciliteren van onderling contact tussen leerlingen minstens zo belangrijk. Volgens Corine geldt dat zeker voor dove en slechthorende kinderen. “Ze zijn zó blij om elkaar te zien. Dankzij de digitale mogelijkheden raken zij nu niet in een isolement.”

Thom: “De wereld van onze leerlingen is nu een stuk kleiner geworden en die was al vaak niet groot. Daarom zijn die vaste contactmomenten heel belangrijk. Een leerling die school maar een gevangenis vond, postte al na twee dagen een bericht dat ze ons zo miste. Dat zegt genoeg. Kinderen beseffen opeens wat ze kwijt zijn en hoe fijn het eigenlijk is om naar school te gaan.”

Lees op intranet meer over onderwijs op afstand.

Thom de Jong (leraar Auris Taalplein): "Een leerling die school maar een gevangenis vond, postte al na twee dagen een bericht dat ze ons zo miste."