Taskforce


Onderwijs en zorg op afstand krijgt vleugels

Marieke van Osch: "De eerste periode waren er gelijk al heel veel goede initiatieven"

Het enthousiasme van de collega’s voor onderwijs en behandeling op afstand is geweldig, vinden Marieke van Osch en Marije Boonstra. Er is zoveel positieve energie bij de collega’s.

Ze zijn diep onder de indruk van wat de Auris-collega’s in korte tijd voor elkaar hebben gekregen. De afgelopen weken verzamelden Marije en Marieke de ideeën en initiatieven voor behandeling en zorg op afstand van Auris-collega’s. Samen met Roos Ribbens zijn zij nu de drijvende kracht achter de informatie op intranet over onderwijs en zorg op afstand.

Een paar weken geleden werd opeens duidelijk dat door het coronavirus de scholen en behandelgroepen voor een lange periode dichtgingen. Cliënten en leerlingen moesten van de ene op de andere dag op afstand behandeling en onderwijs krijgen. Maar hoe doe je dat?

"De eerste periode waren er gelijk al heel veel goede initiatieven", vertelt Marieke. "Samen met Halle van Veldhuizen (ICT) en het team Communicatie hebben we keihard gewerkt om de collega’s zo goed mogelijk te ondersteunen. Iedereen wilde direct aan de slag met videobellen en MS Teams en met nog wel tien andere apps. Veel gebeurde ad hoc en met de beste bedoelingen."

"Gelukkig werd al snel de taskforce ‘Op Afstand’ ingesteld. Daardoor is er nu meer sturing op alle goede en creatieve ideeën van de collega’s. De Taskforce heeft in korte tijd een plan van aanpak opgeleverd voor hoe wij bij Auris omgaan met het ontwikkelen van onderwijs en behandeling op afstand."

Hulde aan de professionals

Marije: "Er is de afgelopen weken super veel gedaan om behandeling en onderwijs op afstand te realiseren. Hulde aan de professionals! Dit levert veel goede input op voor dingen die we Auris-breed kunnen inzetten. Op basis van alle informatie uit de locaties, maken we handvatten en richtlijnen waar iedereen van kan profiteren en zetten we de goede informatie op intranet. Zodat niet iedereen zijn eigen wiel hoeft uit te vinden, maar kan leren van wat collega’s al hebben uitgeprobeerd. We zijn nu een vragenlijst aan het maken voor iedereen met een goed plan of initiatief. Door de vragenlijst in te vullen en met ons te delen krijgen wij zicht op wat er allemaal binnen zorg en onderwijs wordt gedaan. Wij verzamelen de informatie en delen die weer op intranet. Daarnaast zijn er per locatie ambassadeurs, zij gaan aangeven wat er nodig is vanuit zorg en onderwijs, zodat de AOD daar weer op in kan spelen."

Informatie op intranet

Marieke: "Je vindt op het Auris-intranet uitleg over verschillende tools die je kunt gebruiken voor behandeling en onderwijs op afstand. Goede voorbeelden die extra aandacht verdienen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Daarnaast vind je er ook heel veel tips en informatie. Iedereen binnen Auris kan er bij. De informatie wordt de komende tijd steeds verder uitgebreid."

Marieke vervolgt: "Er zijn zulke mooie inspirerende voorbeelden. Zo maken zorg-collega's scripts voor filmpjes. De behandelcoördinator gebruikt deze om zelf een filmpje te maken. Zo zien de kinderen van haar groep een vertrouwd gezicht in plaats van een vreemde juf. In een andere regio, waar alle leerlingen een iPad van school meekregen, hebben ze digitale werkboekjes gemaakt. De leraren kunnen de leerlingen online volgen in hoe ze de werkboekjes gebruiken. Op een andere school gebruiken ze de tijd die ze over hebben aan het maken van gebarenfilmpjes en het geven van een online gebarencursus aan ouders."

Marije: "Voor leerlingen die wij begeleiden in het regulier onderwijs is het wat lastiger om in contact te blijven met de ambulant dienstverlener. Onderwijs op afstand verloopt vaak via de school. We zijn daar nog op zoek naar goede en passende oplossingen. Dus als mensen goede voorbeelden hebben, horen wij die graag."

Marije Boonstra: "Er is de afgelopen weken super veel gedaan om behandeling en onderwijs op afstand te realiseren. Hulde aan de professionals!"

Met mogelijk een versoepeling van de maatregelen in het vooruitzicht dromen Marije en Marieke al een beetje over de toekomst. Hoe gaat het onderwijs na het coronavirus eruitzien?

Marieke: "Ik was al wel aan het fantaseren hoe je ‘1,5 meter onderwijs’ kunt organiseren. De stap naar meer digitaal werken hebben we in ieder geval wel heel snel gemaakt. Misschien een combinatie van een paar leerlingen in de klas en een paar leerlingen online aanwezig vanuit huis. Maar welke leerlingen werken dan vanuit huis? Het roept veel vragen op waar ik nu nog geen antwoord op weet. Maar ik zou graag zien dat eerst aandacht komt voor de kinderen die het het hardst nodig hebben. De leraar of behandelaar weet goed in te schatten wie dat zijn."

Marije: ‘Natuurlijk kunnen we videobellen met Zoom, maar daarmee kun je nooit de werkelijkheid van een behandelgroep of klas nabootsen. Juist de behandelgroep en klas zijn sociale oefenplaatsen. De kinderen hebben elkaar nodig om te kunnen ontwikkelen en te leren.’

Al met al zien Marije en Marieke een enorme creativiteit en oplossingsgerichtheid om behandeling en onderwijs op afstand vorm te geven. Zelfs mensen die niet zo'n grote digitale vaardigheid hebben, stappen uit hun comfortzone. Marieke: "Ga gewoon aan de slag, probeer het uit en als het mislukt, probeer je het nog een keer. Probeer er vooral steeds weer van te leren."

Op ons intranet vind je alle informatie over het behandelen en leren op afstand. Heb je zelf een goed idee of een werkwijze die succesvol is, deel hem dan via deze link.